Faworki klasyczne

Faworki klasyczne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtka

    4 sztuki
  • gęsta śmietana

    3/4 szklanki
  • spirytus

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżeczka
  • sól

  • cukier puder

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do mąki dodać szczyptę soli, żółtka, ocet, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto. Tłuc je wałkiem przez kilka minut, następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać paski o długości 15 cm. Każdy naciąć przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec paska. Rozgrzać olej w garnku, faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat