Przepis i sposób przygotowania na: Prosty piernik z lśniącą polewą
Kroki postępowania
Mąkę przesiej i wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao i sodą oczyszczoną. Całość dodawaj partiami do ciasta, na zmianę ze śmietaną, miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodaj pianę ubitą z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
Marmoladę przełóż do rondelka i bardzo mocno podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia, wsyp proszek galaretki dokładnie wymieszaj, lekko wystudzić, ale nie do końca, bo masa zbyt mocno zgęstnieje.
Wystudzone ciasto przekrój na 4 części, posmaruj lekko ciepłą marmoladą. Odstaw do zastygnięcia.
70 g cukru kryształu
20 g ciemnego kakao
60 g kwaśnej śmietany
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalej niewielką ilością bardzo gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny. Do rondelka włóż masło i śmietanę, podgrzewaj, a gdy masło się roztopi dodaj kakao i cukier. Zagotuj, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę, bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.