Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny barszcz z pierożkami.
Kapustę i grzyby wcześniej ugotowane przecedzamy na durszlaku. Cebule podsmażamy na margarynie .Dodajemy kapustę i grzyby ,razem chwilę smażymy. Dodajemy kostkę grzybową rozprowadzoną w pół szklanki gorącej wody i doprawiamy pieprzem do smaku. Gdy nadmiar wody nam odparuje , ściągamy z ognia i studzimy. Kroimy drobno lub miksujemy blenderem.
Z mąki , jajka i wody robimy ciasto na pierogi. Radełkiem wykrawamy równej wielkości kwadraty o boku 4 x4 . Nakładamy na każdy po porcji farszu i zlepiamy pierożki w kształt trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku.
Barszcz czerwony przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem kostki rosołowej. Doprawiamy pieprzem.
Podajemy z pierożkami.