Schab w sosie śliwkowym

Schab w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • pieprz

    do smaku
  • śliwki suszone

    25 dag
  • mąka

    2 łyzki
  • sól

    do smaku
  • masło

  • jaja na twardo

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W schabie wyciąć długim nożem otwór włożyć ugotowane jajka. Ze wszystkich stron natrzeć mięso solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć schab z obu stron na różowy kolor. Obsmażony włożyć do brytfanki i piec około półtorej godziny w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Sos: śliwki ugotować w bulionie z dwóch kostek aż do miękkości. na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżeczki mąki i wymieszać ze śliwkami i bulionem. (sos ma być dość gęsty więc proponuje zrobić bulion w niewielkiej ilości wody z dwoma kostkami rosołowymi). Schab kroimy w grube plastry i polewamy 2-3łyżkami sosu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

29.09.2010 14:53
znakomity schabik

wojtek10_89

15.07.2010 13:53
musze spróbować:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat