Ziemniaki pieczone na ogniu

Ziemniaki pieczone na ogniu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • marchew

    4 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • kiełbasa podwawelska

    2 laski
  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • kucharek, pieprz

    do smaku
  • smalec

  • boczek wędzony

    50 surowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Garnek aluminiowy smarujemy smalcem. Odcinamy skórę z boczku i dajemy na spód. Myjemy i obieramy wszystkie jarzyny. Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na dnie garnka. Marchew i cebulę kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach. Boczek i kiełbaskę również w kostkę i wkładamy do garnka. Posypujemy natką pietruszki, na to kroimy 1 ziemniaka, przyprawiamy kucharkiem i pieprzem. Na to dajemy troszkę smalcu. Pieczemy na ognisku ok 30 minut (nowe ziemniaki) lub godzinę (ziemniaki stare). Po upieczeniu mieszamy i podajemy jako oddzielne danie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

06.11.2011 21:13
super

Iwona51

29.04.2011 17:20
bardzo dobre są to jest najlepsza moja potrawa, polecam

ElizaT

18.01.2011 00:04
bardzo smacznie się prezentują ;)

lucyna15

04.07.2010 22:02
super

Monika193

04.07.2010 22:02
najlepiej podawać z kwaśnym mlekiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat