Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zeberka wieprzowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
miód 15 dag
sos sojowy 150 ml
ketchup 25 dag
cytryna 1/3
ząbek czosnku 3
cebula biała 1
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Zeberka wieprzowe

Żeberka wieprzowe bardo dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze części. Z 1/3 cytryny wycisnąć sok. Miód podgrzać na patelni, a w późniejszej kolejności dodać do niego ketchup i dobrze wymieszać oraz dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Po chwili dodać również sos sojowy. Sos doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać . Podzielone na części żeberka zalać zrobionym sosem i odłożyć na około jedną godzinę do lodówki. Ząbek czosnku obrać obrać, przemyć i drobno posikać. Cebulę białą obrać, polać zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek dodać do żeberek w sosie. Do naczynia żaroodpornego dać żeberka zalane sosem i piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 02.05.2012 09:00
super:)
pioge7 10.01.2012 21:40
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak