Galaretki z kurczaka :

Galaretki z kurczaka :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żelatyna

  • zielony groszek

    0,5 puszki
  • woda

    1,5 l
  • cebula

    1 szt.
  • marchew

    3 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/8 szt.
  • por

    1/2 szt.
  • liść laurowy

    2 szt.
  • jaja na twardo

    4 szt.
  • czosnek

    3 roztarte ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

21.02.2011 22:32
pychotki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat