Przepis i sposób przygotowania na: Pączki
pozostawić w cirepłym miejscu do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić na parze i ostudzić, jajko + żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jednolitą masę.
Makę przesiać przez sito i dodać wyrośnięte drożdże, pozostały cukier, ubitą masę, roztopioną margarynę, sól i spirytus.
Wyrabiać ciasto ręką, dolewając w miarę potrzeby pozostałe mleko, ciasto nie powinno przyklejać się do ręki.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować placuszki nakładając na każdy łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
Pączki układać na ściereczce posypanej maką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte pączki smażyć na oleju.Wyjmować na bibułę by ociekły z tłuszczu.Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!!!!