Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą jaglaną
szczypta oregano
szczypta bazylii
sól
pieprz
Kaszę ugotować w dwu szklankach wody z dodatkiem soli i z suszonymi pomidorami. Pozostawić pod przykryciem.
Paprykę oczyścić i wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając kapelusiki do przykrycia. Mięso pokroić drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso do smażenia, dodać paprykę drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony na plasterki oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć ok 10 min.
Kaszę wyłożyć do miski, dodać podsmażone mięso, przyprawy do smaku i jajka. Dobrze wymieszać.
Nadziewać paprykę i przykryć kapelusikami. Ustawić papryki w naczyniu żaroodpornym lub brytwance, podlać na dno troszkę oleju, paprykę również skropić oliwą, podlać wodą. Brytwankę okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 - 50 min.. w temp 200 st.
Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.
Paprykę podawać z sosem. Przyozdobić natką .