Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy z kolendrą i ziemniaczki na maśle z majerankiem.
Kolendrę zmiażdżyć tłuczkiem i natrzeć kotleta z jednej strony, pieprzem i kolendrą. Z drugiej strony nacieramy solą, gałką muszkatołową i połową ząbka czosnku. Odstawiamy na 30 minut w chodne miejsce i przygotowujemy ziemniaczki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Plastry kroimy na 4 części i wrzucamy całość z masłem i resztą wyciśniętego czosnku oraz solą na mały ogień. Dusimy pod przykryciem około 30 minut i doprawiamy majerankiem.
Kotlety zamaczamy w roztrzepanym jajku. Mąkę mieszamy z bułką tartą i otaczamy w tym kotleta. Smażymy na złoty kolor.
Całość podajemy ze świeżymi warzywami, np. z papryką.
Smacznego!