Przepis i sposób przygotowania na: Risotto
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Smażymy na maśle, doprawiamy przyprawami.
Pieczarki myjemy i wraz z cebulą kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Na koniec smażenia odkrywamy pokrywkę, aby cała woda odparowała.
Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Wrzucić do garnka, zalać całość wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować okołu 10 minut.
Żółtka i śmietanę połączyć ze sobą.
Ryż, kurczaka, warzywa i żółtka ze śmietaną dokładnie ze sobą wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego (można je natrzeć masłem lub jego cienkie plasterki ułożyć na ściankach naczynia) i posypać startym serem. Zapiekamy w 200C przez 10-15minut.
Przepis wg rosik93 :)