Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana
# 1/3 szklanki ryżu
# 1/3 szklanki soczewicy czerwonej
# serek typu włoskiego
# 1 cebula
# 2 pomidory
# 2 spore ząbki czosnku
# 2 łyżki masła
# sól
# pieprz
# tymianek
# papryka mielona ostra
# sos pomidorowo-paprykowy
Wykonanie:
Papryki przekroić aby powstały czapeczki, usunąć nasiona i białe części, wypłukać , osuszyć. Cebulę i czosnek po obraniu pokroić na drobno i poddusić na maśle( margarynie), przełożyć do rondelka. Dodać ryż i soczewicę, wymieszać, lekko osolić i zalać gorącą wodą tak 2-3 cm aby była ponad ryżem.Dodać pozbawione skórki i pokrojone pomidory, duśić aż wchłonie się cały płyn. Gęsty farsz doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną i koniecznie tymiankiem. Smak powinien być wyrazisty.Farszem napełnić papryki, położyć na wierzchu plaster sera - ja miałam Capri a może być i mozzarella.Można przykryć czapeczkami papryk.Papryki podlać niewielką ilością wody w rondelku i dusić do miękkości. Osobno zrobiłam sos pikantny paprykowo- pomidorowy i polałam danie.