Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faworki

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
1,5 szklanka
żółtko jajek
4 sztuka
śmietana 12%
2 łyżka
cukier puder
2 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
cukier wanilinowy
1 sztuka
olej do smażenia
0,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Zagniatamy ciasto: mąka, żółtka, śmietana, cukier puder i sok cytrynowy (w zamian można dodać łyzke octu). Odstawiamy na ok. 2 godz. Cienko rozwałkowane ciasto, kroiny na paski 10x3cm i przecinamy środek. Przewlekamy jeden środek. Delikatnie wkładamy na rozgrzany olej. Gdy sie zarumienią, przewracamy na drugą stronę. Koniecznie wyłożyć na ręcznik papirowy do obcieknięcia. Wymieszać cukier wanilinowy z cukrem pudre. Potrzepać wg. uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.12.2011 18:21
przychodzi pora na smażenie faworków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak