Przepis i sposób przygotowania na: Flamenkuchen (alzacka wariacja na temat pizzy)
kwaśną śmietankę i creme fraiche połączyć w miseczce, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. rozgrzać piekarnik do 225 stopni, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. ciasto podzielić na cztery porcje i każdą rozwałkować na grubość 2-3 mm. ciasto nie musi być okrągłe, tradycyjne flamenkuchen jest raczej podłużne. zostawić ciasto na 20 minut (te porcje, które wylądują w piekarniku nieco później należy przykryć). cebulę pokroić w cienkie półplasterki, a boczek w drobną kosteczkę. zamiast boczku można użyć chudej wędzonej szynki.
na cieście rozprowadzić 1/4 mieszaniny śmietany i creme fraiche, równomiernie rozłożyć 1/4 cebuli i 1/4 boczku.
piec przez 8-10 minut na najniższej półce w piekarniku. pokroić na cztery części i natychmiast podawać.
wszystkie czynności powtórzyć z trzema pozostałymi częściami ciasta.