Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pierniczki
Mąkę przesiać z kakao, cukrem pudrem, sodą, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Skórę z pomarańczy zetrzeć na tarce (powinno być jej ok łyżeczki, ale jeśli lubicie bardziej aromatyczne, to może być więcej). Dodać do suchych produktów jajko i następnie wlać czekoladową masę i wymieszać mikserem do jednolitej konsystencji - może być tak, że pod koniec będzie trzeba wyrobić łyżką albo rękoma. Ciasto może się lekko kleić - nie dosypywać mąki, tylko wstawić do lodówki na ok. 3 godziny szczelnie owinięte w folię lub przykryte.
Ciasto wyjmować porcjami z lodówki i rozwałkowywać na ok. 3-4 mm i powycinać kształty - ciasto jest delikatne i w czasie wałkowania się kruszy - ale nie powinno być tragedii. Piec ok. 8-10 minut w temp. 170stopni. Studzić na kratce lub na blaszy.
Przepis na ok. 50 małych pierniczków