Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony udziec z kurczaka
Kroki postępowania
Przygotowuję mieszankę do przyprawienia mięsa poprzez wymieszanie wszystkich przypraw, ziół i soli. Każdej przyprawy biorę 1 łyżeczkę. To, co zostanie po przyprawieniu mięsa przechowuję w słoiczku do następnego razu.
Udźce dokładnie oczyszczam z wszelkich kawałków tłuszczu i błonek oraz ściągam skórkę. Każdy kawałek nacieram przyprawami z obu stron i układam na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na mięso układam po cienkim plasterku masła i podlewam odrobiną wody (ok. 2-3 łyżki). Udźce piekę około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Jeśli w trakcie pieczenia mięso za bardzo nabiera koloru można przykryć blachę folią aluminiową.
Upieczone mięso zostawiam jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku, by mięso "odpoczęło", a soki przestały buzować. Dzięki temu mięso będzie soczyste.