Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka ze śliwkami - bardzo łatwa
Mięso kroimy na plastry (jak na bitki), rozkładamy je i każdy kawałek posypujemy kolejno: solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach. Tak posypane mięso odstawiamy do lodówki na około godzinkę żeby przeszło przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego polewamy lekko olejem i układamy warstwę karkówki, obsypujemy ją przyprawą curry i układamy po 3 - 4 śliwki na każdym kawałku. Warstwę polewamy lekko olejem i układamy kolejną (powtarzamy czynności z pierwszej warstwy). Na ostatniej warstwie, kończymy polewając olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem godzinkę lub trochę dłużej. Podczas pieczenia co jakiś czas należy podlewać mięso, aby nie było suche. Gdy będzie już miękkie i kruche, wyciągamy z piekarnika.