Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem malinowo-porzeczkowym
Maliny i porzeczki oczyscić, obrać, włożyć do rondelka, posypać cukrem, dokładnie wymieszać, lekko utrzeć, zostawić na godzinkę. Następnie gotować na małym ogniu tak długo aż konsystencja będzie bardzo gęsta (tak aby po nałożeniu na ciasto nie rozpływała się) Mi gotowanie zajęło ok 1,5 godziny - pamietajcie o zamieszaniu od czasu do czasu. Gotową odstawić do wystudzenia.
Przygotowujemy ciastka:
Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, rozdrobnić z mąką nożem, następnie dodać ser biały i pół jajka, szybko i dokładnie zagnieść.
Gotowe oprószyć mąką, rozwałkować na gruboć ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok 7x7, na środek nakładać po łyżeczce dżemu, zawinąć w rulonik, dokładnie skleić wszystkie brzegi.
Formę wysmarować margaryną, ułożyć ciastka, górę posmarować resztą jajka, piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180 stopni.
Wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasteczka sa rewelacyjne!!!