Owsianka

Owsianka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    35 g
  • mleko

    250 ml
  • orzechy włoskie

    3 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka
  • cynamon mielony

  • miód

    1 łyżeczka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • rodzynki

    12 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy rozdrobnić, rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Siemie lniane zmielić, ewentualnie kupić gotowe zmielone. Orzechy, rodzynki i siemię zmieszać i odstawić (mieszankę tą można przygotować równie dobrze dzień wcześniej wieczorem, aby zaoszczędzić czasu rano). Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Lepiej żeby jabłko nie było kwaśnie, ponieważ jego smak w znacznym stopniu wpływa na smak całej owsianki. Mleko podgrzać, gdy będzie już gorące dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki i mieczać na dużym ogniu. Gdzy masa zacznie gęstnieć należy dodać orzechy, rodzynki i zmielone siemię lniane. Dodać miód i nadal mieszać intensywnie aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Na koniec zmniejszyć ogień i potrzymać jeszcze chwilę. Następnie zdiąć z ognia i wmieszać dokładnie jabłko. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota71

22.09.2010 13:00
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat