Przepis i sposób przygotowania na: Śledziki Andrzejka
# 1 jabłko
# 1/2 papryki czerwonej
# pieprz biały
# 3-4 łyżki majonezu
# koperek zielony
# sól
# sok z cytryny
# 1 łyżka masła
# 1/2 cebuli
Wykonanie:
Śledzie jeśli są za słone należy wymoczyć, potem pokroić w cząstki.Cebulę pokroić w drobną kostkę , sparzyć i odsączyć z wody. Paprykę przypiec na ogniu i zdjąć skórkę. ( robię to nad palnikiem), posiekać drobniutko w kostkę . Połówkę jabłka pokroić w cienkie plasterki , mocno skropić sokiem z cytryny i lekko podsmażyć na lyżce masła na patelni.Wymieszać paprykę z cebulką, majonezem , pieprzem bialym. Śledziki ułożyć na półmisku Polać sosem i posypać koperkiem zielonym . Na srodku ułożyć jablka i udekorować wg własnego pomyslu.