Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem
# 1/2 puszki groszku konserwowego
# 1/2 główki sałaty lodowej
# 2 jajka ugotowane na twardo
# 4-5 łyżek octu balsamicznego
# 4 łyżki oliwy
# 1 łyżka cukru
# sól
# biały pieprz
# koperek
Wykonanie:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić w plasterki i podsmazyć lekko na patelni na łyzce oliwy.Sałatę opłukać , osuszyć i porwać na male kawaleczki. Jajka pokroić na cząstki, groszek odsączyć z zalewy , tuńczyka również odsączyć. Do miseczki wlać ocet , wsypać cukier , troszkę soli i pieprzu ,rozmieszać , dodać oliwę i rozetrzeć wszystko razem.W większej salaterce połączyć ziemniaki,sałatę,tuńczyka , kawałki jajka i groszek , lekko przemieszać i polać sosem. Doprawić do smaku , na końcu posypać koperkiem.