Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec
żółtka należy utrzeć wraz z cukrem, dodajac ciepłą wodę oraz olej. Dodajemy mąkę z proszkiem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta i delikatnie wymieszujemy. Nastepnie ciasto dzielimy na dwie czesci i do jednej z niej dodajemy kakao i mieszamy by nie było grudek. Każde ciasto pieczemy osobno w tzw. keksówach w temp 180 stopni. przez około 35 minut.
3 szklanki mleka musimy zagotować z cukram, zaś pozostałą 1 szalnkę mleka musimy wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka dodajemy i musimy , zagotować ia nastepnie ostudzić. Margarynę ucieramy i dodajemy ostudzony budyń cały czas ucierając.
CZelolade rozpuszcamy ze smiatana.
Ciasto kroimy w kromki, pzrekladamy np jasna-masa- ciemna. na koniec polewamy polewa.
Podajemy pokrojone na skos.