Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Metrowiec

mic
5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier
1 1/2 szklanki
jajko
8 sztuk
olej
20 łyżek
mąka
40 dag
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
masło
3/2 kostki
cukier puder
40 dag
kakao
2 ŁYŻKI
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
mąka ziemniaczana
3 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
śmietana kremówka
4 łyżki
czekolada mleczna
1 sztuka
woda
10 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

W skaldnikach jeszcze mleko-4 szkalnki. nie wiem czemu nie moglem dodac do skladnikow.


żółtka należy utrzeć wraz z cukrem, dodajac ciepłą wodę oraz olej. Dodajemy mąkę z proszkiem. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta i delikatnie wymieszujemy. Nastepnie ciasto dzielimy na dwie czesci i do jednej z niej dodajemy kakao i mieszamy by nie było grudek. Każde ciasto pieczemy osobno w tzw. keksówach w temp 180 stopni. przez około 35 minut.


3 szklanki mleka musimy zagotować z cukram, zaś pozostałą 1 szalnkę mleka musimy wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka dodajemy i musimy , zagotować ia nastepnie ostudzić. Margarynę ucieramy i dodajemy ostudzony budyń cały czas ucierając.

CZelolade rozpuszcamy ze smiatana.

Ciasto kroimy w kromki, pzrekladamy np jasna-masa- ciemna. na koniec polewamy polewa.
Podajemy pokrojone na skos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.04.2013 10:37
fajne ciacho
barbara11561 20.11.2012 21:09
bardzo dawno nie robiłam
Dorota37 29.08.2012 14:52
uwielbiam
gosia1988 17.05.2012 22:07
pycha
Tika4444 29.04.2012 17:41
fajny przepis
Ewelina38 07.03.2012 14:49
sporo przy nim pracy ale zdecydowanie warto - jest przepyszny :)
caffee_tea 12.02.2012 18:51
pycha
caffee_tea 12.02.2012 18:51
pycha
Adamorek 05.01.2012 18:31
robię taki
mic 23.12.2011 12:09
Ewa kazdy robi po swojemu, ale mzoe kiedys skorzystam:) dzieki!!!
Reda 23.12.2011 00:24
niam mniam i jeszcze raz mniam! superowo to zrobiłaś!
Ewa104 02.12.2011 08:59
Ja bym chyba pokroiła wzdłuż to ciasto i przekładała,to po pokrojeniu każdy kawałek byłby kolorowy.
iziona 02.12.2011 08:05
Zawsze się zabieram za to ciasto i jakoś nigdy nie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak