Zapiekanka ziemniaczana cioci Jadzi

Zapiekanka ziemniaczana cioci Jadzi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • szynka

    10 dkg
  • jajka

    4 sztuki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól

    do smaku
  • masło

  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach dkg
  • żółty ser starty

    10 dkg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w \"makaronik\". Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę pokroić w paseczki. Na patelni na łyżce masła podsmażyć szynkę, dodać cebulę i udusić. Włożyć paprykę i wszystko smażyć na małym ogniu około 5 minut. Dodać ziemniaki, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą startej gałki muszkatołowej, pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, zalać ziemniaki. Piec jeszcze przez kilka minut, aż zapiekanka się zarumieni. Przed podaniem posypać siekaną natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

29.09.2011 20:53
Super!

Monika193

14.09.2011 17:27
oj pyszne, to prawda

Ewelina38

13.09.2011 21:54
mmm... no to ciocia Jadzia robi pyszne zapiekanki :)

lucyna15

25.07.2010 09:54
rewelacyjne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat