Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem truskawkowym i pianką
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszając dodać olej i ciepłą wodę. Upiec biszkopt, piec ok 20 min. Ostudzić i przekroić na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody i ostudzić. Śmietanę ,,śnieżkę\" ubić z mlekiem i ciągle ubijając dodać przestudzoną galaretkę.
Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Mus truskawkowy:
30 dag umytych i wyszypułkowanych truskawek zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Następnie dodać ostudzoną i rozpuszczoną wcześniej w 1/2 szklankil wody żelatynę. Całość wymieszać i schłodzić.
Przełożenie:
ciasto - połowa musu truskawkowego - truskawkowa pianka - mus truskawkowy - ciasto - świeże truskawki - galaretka truskawkowa