Przepis i sposób przygotowania na: Buchty - bułeczki ze słodkim nadzieniem
Mieszamy wszystko i zostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Do miski wsypujemy mąkę .
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do miski , mieszamy.
Dodajemy żółtka, resztę ciepłego mleka oraz wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Mieszamy razem aby powstało lśniące ciasto. Po wyrobieniu będzie luźne.
Odstawiamy na 1 godzinę po wyrośnięcia.
Po tym czasie wykładamy na odsypana mąką stolnice i kształtujemy w wałek o średnicy 5 cm.
Kroimy na równe części około 20 sztuk.
Na każdy kawałek nakładamy porcje marmolady i sklejamy tak jak pączki.
Smarujemy rozpuszczoną margaryną po wierzchu.
Kładziemy na posmarowaną margaryną i obsypaną mąką blasze sklejeniem do dołu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210 stopnia C i pieczemy 20 -25 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Możemy również zrobić bułki bez nadzienia i wtedy możemy je przekroić i smarować masełkiem.