Przepis i sposób przygotowania na: Rolada piernikowa z powidłami śliwkowymi
Żółtka utrzeć ze wrzątkiem. Gdy powstanie lekko zawiesisty sos dodawać kolejno pozostały cukier, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia,kakao oraz przyprawą do piernika. Na samym końcu połączyć z ubitą pianę z białek.
Ciasto rozsmarować cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 12 minut.
Ciasto wyjąć, przełożyć na lnianą ściereczkę, posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulon. Pozostawić, aby ostygło.
Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z nutellą.
Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem (3 łyżki kremu pozostawić), na którym ułożyć pasek z powideł śliwkowych. Zwinąć roladę. Posmarować po wierzchu pozostawionym kremem i obsypać płatkami migdałowymi.