Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Wenus
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dalej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, wymieszać. Zmieszać mąki ze sobą, dodać proszek do pieczenia. Wmieszać do piany. Wylać ciasto na wysmarowaną formę. Piec biszkopt 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Masa: Galaretki rozpuścić w pół litra wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę 30 % ubić. Dodać następnie do niej cukier, serki homogenizowane i bitą śmietanę w proszku. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę włożyć między przekrojonego wzdłuż biszkopta.
Na biszkopta wyłożyć dżem brzoskwiniowy.
Posypka: Na patelnię dać wszystkie składniki i podsmażyć. Jak kokos zmieni kolor dać na osobny talerzyk. Letnim kokosem posypać ciasto.