Przepis i sposób przygotowania na: kopytka z łososiem i groszkiem
100 g sera koziego
1 niepełna szklanka mąki
1 jajko
100 g łososia wędzonego
100 g groszku świeżego
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka
koper
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
• ziemniaki i ser mielimy
• dodajemy mąkę , jajko i sól, wyrabiamy ciasto, kroimy kopytka,
• gotujemy w osolonej wrzącej wodzie do chwili wypłynięcia, odlewamy i przelewamy zimną wodą,
• w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy,
• wlewamy powoli mleko ciągle mieszając, chwilę gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
• dodajemy groszek, porwanego łososia i posiekany koper mieszamy i wyłączamy płomień,
• podajemy z kopytkami