Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • jabłka

    2 kg
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • majeranek Prymat

  • sól

    do smaku
  • smalec

    1 łyżka
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Jabłka wymieszać z żurawiną i nadziać nimi kaczkę. Zaszyć ją. Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć w nim kaczkę i podlać wodą. Piec w temp. 200 stopni przez godzinę, następnie w 180 stopniach przez kolejne 60 minut. Co jakiś czas polewać kaczkę sosem z pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

20.10.2013 12:13
Przepyszne danie

IKrakowianka

29.08.2012 22:36
wyśmienite danie

IZABELA29

12.01.2012 09:07
kaczucha jak najbardziej to cos dla mnie

Beata73

24.07.2010 09:32
super!!

Iwusia

12.07.2010 17:48
Robię podobnie :) Wszystkim smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat