Kluski kładzione ziemniaczane

Kluski kładzione ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • masło

    1/4 kostki
  • jajka

    4 szt
  • mąka

    300 g
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować i zmielić.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać masę ziemniaczaną.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do mąki i ziemniaków, doprawić gałką i solą.
Dokładnie wyrobić ciasto.
W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać kluski nabierając łyżką.
Gotować kilka minut pod przykryciem.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać ze skwarkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat