Szparagi obieramy, myjemy, odcinamy główki. Główki szparagów odkładamy na bok, resztę szparagów kroimy na małe kawałki. Włoszczyznę obieramy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby zakryła warzywa. Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzamy z niego włoszczyznę i dodajemy szparagi. Gotujemy szparagi na miękko. Miękkie szparagi wyciągamy z zupy, po ostygnięciu miksujemy i wrzucamy do zupy. Zupę podgrzewamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dwie kromki chleba obcinamy ze skórek i kroimy na kwadraty. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, a na to chleb, oprószyć pieprzem i solą . Obsmażamy grzanki z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki masła, a na to główki od szparagów, podsmażamy. Zupę nalewamy do talerzy, kładziemy grzanki i główki szparagów. Jeśli ktoś lubi, zupę można polać słodką śmietaną.