Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ze szparagami i szpinakiem
1. Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Umyte szparagi gotujemy na parze.
2. Szpinak myjemy, obcinamy łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki, gotujemy na parze.
3. Śmietanę wlewamy do rondelka dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem.
4. Do śmietany dodajemy szpinak, dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy oregano i bazylią. Potem dodajemy szparagi, chwilę gotujemy, dodajemy parmezan, mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, ale można dodać więcej sera, aby konsystencja nam odpowiadała.
5. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić główki szparagów, chwilę podsmażyć, następnie dodać do sosu. Gotować chwilę, skropić sokiem z cytryny.
6. Makaron ugotować, polać sosem, podawać.