Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z musem z pianek marshmallow i truskawkowym wzorkiem
Ciasteczka owsiane ( ja dałam Sasanki z Lidla) ucieramy w
rozdrabniaczu razem z miękkim masłem. Tak powstałą masą wylepiamy naczynie do tart ( najlepsze jest takie z wyjmowanym dnem) i wstawiamy do lodówki.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pianki i rozpuszczamy je na wolnym ogniu. Należy uważać by nie zagotować mleka. Gdy pianki się rozpuszczą, miksturę studzimy.
Śmietanę ubujamy na sztywno.
Po jednej łyżce dodajemy ubitą śmietanę do mleczka piankowego aż do całkowitego połączenia.
Taką masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Łyżeczką nakładamy w równych odstępach mus truskawkowy ( robimy kropki z musu ) a następnie za pomocą wykałaczki rysujemy ósemki i tzw. \"esy-floresy\" na powierzchi tarty.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).