Ciasto grożdżowe z serkiem waniliowym i owocami.

Ciasto grożdżowe z serkiem waniliowym i owocami.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdży

    8 dag
  • mąki pszennej

    1 kg
  • cukru

    4/5 szkl
  • mleka

    2 szkl
  • margaryny

    15 dag
  • jajka

    4 szt
  • serka śmietankowego w wiadereczku (najlepiej waniliowego)

    0,5 kg
  • ew. 16 g cukru waniliowego

  • nektarynki duże

    3 szt
  • mąki pszennej -na kruszonkę

    1 szkl
  • cukru -na kruszonkę

    0,5 szkl
  • margaryny (a jeszcze lepiej masła)-na kruszonkę

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na początku zaznaczę, że ciasto drożdżowe najlepiej się udaje, gdy składniki są tej samej temperatury. Więc najlepiej jajka i inne produkty naszykować wcześniej. No i oczywiście drożdże muszą być świeże. 15 dag margaryny rozpuścić, wlać mleko i razem podgrzać. Ma być letnie, ale nie gorące. Rozpuścić drożdże w mleku. Do dużej miski wsypać sypkie produkty, czyli mąkę i cukier, wbić jajka i wlać mleko z tłuszczem i drożdżami. Wyrabiać dokładnie ręką,aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Posypać lekko mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętośc). W tym czasie przygotowujemy serek. Jeśli mamy gotowy waniliowy z wiadereczka to właściwie niewiele mamy do pracy. Jeśli jest mało słodki dodajemy cukier waniliowy. Jeśli mamy zwykły serek z wiadereczka, mielony, dodajemy ok. 2 opakowań cukru waniliowego i ew. aromat. Można też utrzeć serek z żółtkiem. Ja dałam serek waniliowy z jednym opakowaniem cukru waniliowego. Jedną nektarynkę pokroić w drobniutką kostkę i wmieszać do serka. Jeśli chcemy zrobić bułeczki, ciasto po ponownym przerobieniu ręką, dzielimy na porcje-nie za duże i w środek nakładamy serek z nektarynką i zlepiamy. Układamy na blasze w sporych odstępach, bo bułki urosną i pozostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Na ciasto przygotowujemy duża blachę, smarując ją tłuszczem i wysypując bułką tartą. Wykładamy ciasto, na nie nasz serek, pozostały od bułeczek, lekko rozsmarowujemy. Pozostałe nektarynki kroimy w dużą kostkę ok. 2 cm, i rozkładamy na serku. Składniki kruszonki rozcieramy w miseczce palcami, aż zacznie się rozsypywać i posypujemy ciasto. Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego, tak jak w przypadku bułeczek, ale na ok. 50 minut. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adam1f

24.07.2012 05:41
dobre

angelika14

14.02.2012 18:19
bardzo ciekawy przepis

iwona332

15.06.2011 10:27
super

Patrycja33

29.04.2011 18:36
muszę spróbować bo wyglada zachęcająco

noculos

31.07.2010 10:06
drozdżowiec z serem, ciekawe, musze wyprobowac

SmacznaPyza

28.07.2010 09:37
nie robiłam takiego ciasta z serem...bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania

Ewa104

29.06.2010 10:24
Oczywiście w nazwie jest błąd-miało być drożdżowe, ale nie ma tu chyba opcji edycji, aby to poprawić.Przepraszam za utrudnienie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat