Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka chlebowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier 25 dag
białe wino 1 kieliszek
cynamon 1/2 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1 szt
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/2 szt
Goździki całe Prymat 1/2 łyżeczki
chleb razowy 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka chlebowa

Mąkę przesianą należy skropić winem, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Na parze ubić żółtka z cukrem, a gdy masa zgęstnieje, dodać skórkę z pomarańczy, cynamon, goździki, gałkę i dalej ubijać, następnie dobrze wymieszać składniki. Białka ubić na sztywno i połączyć z żółtkami, mąką, dokładnie wymieszać.Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika średnio nagrzanego i piec 1 godzinę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 23.01.2012 18:11
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak