Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa z cukinią
# ok. 30 dkg grzybków ( mogą być i pieczarki )
# 1/3 cukini niewielkiej ( mniej więcej tyle co 3 ziemniaczki)
# kostka grzybowa
# 2 i 1/2 l wody
# 1/2 cebuli
# łyżka oleju
# sól
# pieprz
# listek laurowy
# ziele angielskie
# 2 łyżki śmietany
# łyzeczka mąki
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z kostką grzybową , listkiem laur. i zielem angielskim. Grzybki oczyścić i poddusić z pokrojoną cebulką na patelni na łyżce oleju.Cukinię pokroić w kosteczkę ( ja cukinię wolę obraną), wrzucić do garnka kostki cukini , z patelni grzybki i makaron warzywny . Gotować ok. 20 minut . Mąkę rozetrzeć ze smietaną , rozcieńczyć wodą i podprawić zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.