Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Odwrócony jabłecznik

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło
1 łyżka
jabłka prażone
ok.1/2 kg
palma
100 gram
mąka pszenna
1/2 szklanki
mąka kukurydziana
1/2 szklanki
cukier
1/2 szklanki
cukier waniliowy
30 gram
Sklep Prymat
jajko
2 sztuki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Odwrócony jabłecznik

Kroki postępowania

1
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Dno posmarować masłem i posypać 2 łyżkami cukru. Wyłożyć na to jabłka.
Krok 1 - Odwrócony jabłecznik foto
2
Palmę rozmieszać z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Krok 2 - Odwrócony jabłecznik foto
3
Ciasto wyłożyć na jabłka.
Krok 3 - Odwrócony jabłecznik foto
4
Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 4 - Odwrócony jabłecznik foto
5
Jak ciasto będzie już upieczone, odpiąć obręcz tortownicy, przyłożyć talerz i wyłożyć na niego ciasto tak, żeby jabłka znalazły się u góry. Wierzch gorącego ciasta posypać dodatkowo cukrem kryształem.
Krok 5 - Odwrócony jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.08.2013 07:50
świetny pomysł
agnieszka214 14.05.2013 15:32
fajny pomysł na jabłecznik
Sroczka 01.01.2013 21:49
Bardzo podoba mi się to ciasto. Z chęcią wypróbuję.
Andysz 02.05.2012 08:37
super;))
sunnymood 17.12.2011 10:56
ciekawy:)
Kate131 26.11.2011 10:30
mniam,uwielbiam jabłeczniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak