Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchwiowe
Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy.
Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Krok 4. Dosypujemy proszek i sodę, cynamon oraz imbir.
Krok 5. Ścieramy na dużych oczkach wcześniej obraną marchew następnie dodajemy ją do masy i delikatnie mieszamy aż do jednolitego połączenia się marchwi z masą.
Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia – 30-40 minut. Temperatura 180 st. C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Ciasto można przełożyć kremem zrobionym wg własnego przepisu lub dla ułatwienia kupić gotowy w sklepie. Wierzch polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!