Przepis i sposób przygotowania na: Tort motyl
Kroki postępowania
składniki ciasta podzielić na pół i z jednej części upiec biszkopt jasny. Po ostudzeniu przekroić go na pół. A z pozostałych składników upiec 2 biszkopty orzechowe, dodając pokrojone orzechy. Piec ok. 20 min.
Krem:
z mleka, mąki pszennej cukru waniliowego i cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 3 części.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie. Do masy z galaretką cytrynową dodać pokrojone ananasy.
Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa - biszkopt orzechowy - masa wiśniowa - biszkopt orzechowy - masa cytrynowa- biszkopt jasny
Część masy brzoskwiniowej i wiśniowej zostawić do dekoracji.