Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

PPierogi ziemniaczane pieczone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
7-8 sztuk
jajko
2 sztuki
mąka
1-2 łyżek
masło
1 łyżka
śmietana do polania
0,5 szklanki
sól
Sklep Prymat
Nadzienie:
mięso (gotowane lub pieczone)
25 dkg
margaryna
0,5 łyżki
cebula
sól, pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
0,5 szklanki
jajko
do smarowania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: PPierogi ziemniaczane pieczone

Ugotowane gorące ziemniaki utłuc i dokładnie ucierać aż utworzy się ciągliwa, jednolita masa. Wbić do nie j jajka, wsypać mąkę i osolić po czym dokładnie wyrobić. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Mięso przepościć przez maszynkę razem z surową cebula, dodać sól , pieprz i margarynę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana masę układać łyżeczką na rozwałkowane ciasto. Foremką lub szklanką wyciąć pierożki i zlepić dokładnie brzegi. Powierzchnię pierogów posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bułką tartą. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku aż się ładnie zrumienia. Upieczone pierożki polać roztopionym masłem śmietaną podawać na gorąco.
Jest to jeden z przepisów mojej babci które udało mi się znaleźć w moim zeszyciku sprzed prawie 20 lat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak