Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

słodkie sucharki

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże
3 dag
cukier
1 dag
mleko
1/4 l
mąka
50 dag
sól
szczypta
Sklep Prymat
jaja
2 sztuki
żółtko jajek
2 sztuki
cukier
12 dag
masło
6 dag
skórka cytrynowa
trochę

Przepis i sposób przygotowania na: słodkie sucharki

Odsypać połowę mąki. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki, wymieszać i rozczyn postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku, po trochu cukier i po jednym jaju. Do masy dodać skórkę cytrynową, soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży i drugą połowę mąki. Ciasto starannie wyrobić, postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanej, długiej i wąskiej blaszki. Gdy powtórnie podrośnie, posmarować rozbitym jajem i wstawić do miernie nagrzanego piekarnika, upiec (45 min.). Ciasto wyłożyć i po dwóch dniach pokrajać kromki 1 cm grubości, ułożyć na blasze i lekko zrumienić z dwu stron w piecu miernie nagrzanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak