Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka
# 2i 1/2 szklanki mąki
# 2 żóltka
# 2 pełne lyżki cukru pudru
# 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
# 1 białko
# 1/2 szklanki cukru pudru
# sok z cytryny
Na posypkę:
# orzechy włoskie
Wykonanie:
Z mąki , tłuszczu , żółtek , cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść szybko kruche ciasto , zawinąć w folię i schować na pól godz do lodówki. W tym czasie przygotować orzechy- wystarczy pół szklanki drobno posiekanych.Następnie utrzeć do białościżółtko z białkiem ,na końcu wcisnąć trochę soku z cytryny. Ciasto wyjąć z lodówki i porcjami cienko rozwałkowywać ,wykrawać foremkami ciasteczka, układać na papierem wyłożoną blachę, polukrować , posypać orzeszkami i piec na złoto w gorącym piekarniku(190*)Delikatnie zdjąć z blachy i przekładać marmoladką , gdy ostygną .