Przepis i sposób przygotowania na: zapiekana papryka z soczewicą
Na dużej, głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę z pieczarkami. Dodać ryz i soczewicę, podlać woda i dusić do miękkości. Doprawić oregano (ja daję dość sporo dla aromatu), bazylią, sola i pieprzem. Gdy składniki są już miękkie, dolać wina i rozkruszyć fetę dla smaku. Na koniec szarpie plaster żółtego sera i dodaje pół słoiczka zielonego pesto. Farsz gotowy!
Papryki:
Kolorowe papryki myję, kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i gotuję ok. 5min w osolonej wodzie. Po wyjęciu solę spód papryk i napełniam smakowitym farszem.
Posypuję startym serem i zapiekam ok 20min w piekarniku.
Podaję na liściu zielonej sałaty w towarzystwie pomidorków koktajlowych!
Bajecznie kolorowa potrawa, która smakuje nawet uprzedzonym do soczewicy!
Danie można podać jako obiadowe lub kolacyjne. U mnie zrobiło furorę jako ciepła urodzinowa przystawka! ;)