Przepis i sposób przygotowania na: Kawa latte wielopoziomowa słodkość i mleczność.
Mleko należy podgrzać w garnuszku do momentu, gdy pojawią się musujące bąbelki.
Wlewamy mleko do szejkera, używamy słoika lub trzepaczki do jaj jeśli nie posiadamy małego blendera do mleka i spieniamy mleko - koniecznie posłodzone. Ważne jest, aby każdą porcję mleka spieniać osobno - przepis jest na dwie kawy. Zaparzamy kawę z 5 czubatych łyżeczek na szklankę wody. Mi najbardziej smakuje taka z kawiarki.Malutkim strumykiem, bardzo powoli wlewamy gorącą kawę w sam środek pianki, uważając, aby strumyk kawy padał cały czas w to samo miejsce. Kawę posypujemy kakao, imbirem lub cynamonem. Ten przepis pozwala na zrobienie kawy o pięciu poziomach mleczności i słodkości. Im ciemniejsza kawa, tym bardziej gorzka. Jeśli wolimy pełną słodką wersję kawy, należy posłodzić mleko i kawę przed przyrządzaniem.