Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ozorki wieprzowe
4
włoszczyzna
ziele angielskie
4
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
3
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
sos
pieczarki
5
chrzan
2/3 łyżeczki
Sklep Prymat
mąka pszenna
1/2 łyżki
oliwa
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Ozorki wieprzowe myjemy i wycinamy gruczoły ślinowe.
Krok 1 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
2
Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 8 minut. Następnie wylewamy brudną wodę i uzupełniamy świeżą.
Krok 2 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
3
Dodajemy włoszczyznę wraz z przyprawami ziołowymi: zielem angielskim, liściem laurowy, owocem jałowca oraz pieprzem czarnym. Zamykamy szybkowar i całość garujemy na 2 stopniu 12-14 minut.
Krok 3 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
4
Po tym czasie z bulionu pozbywamy się warzyw. Wyławiamy również ozorki, z których pozbywamy się białej skóry.
Krok 4 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
5
Następnie kroimy je w plastry i z powrotem wkładamy do garnka i zabieramy się za sos.
Krok 5 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
6
Pieczarki trzemy na drobnej tarce. Smażymy na naoliwionej patelni.
Krok 6 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
7
Gdy soki odparują wsypujemy mąkę, mieszamy.
Krok 7 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
8
Zalewamy to wszystko bulionem z ozorków i dokładnie mieszamy.
Krok 8 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
9
Dodajemy jeszcze chrzan (należy uważać aby chrzan nie przytłumił smaku pieczarek) i ponownie mieszamy.
Krok 9 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto
10
Pokrojone ozorki podajemy polane tak przyrządzonym sosem. Można również podawać wraz ziemniaczkami. Smacznego.
Krok 10 - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowo-pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 06.09.2013 09:25
bardzo smaczne
ALAGOR 27.09.2012 12:14
nie bardzo jak dla mnie, ale jak ktos lubi!!!
ben-ka 24.02.2012 09:03
Jak ja dawno nie robiłam ozorków...no proszę! podsunąłeś mi pomysł:)
Brigitte 29.11.2011 20:11
jak u Mamy...
BernadettaP 19.11.2011 08:07
Wieki nie jadłam, bo włączyła mi się na nie awersja jakiś czas temu, ale przymierzam się żeby zrobić :)
Jolanta_P-S 06.11.2011 17:31
Jak ja dawno nie jadłam ozorków, ale nigdy nie robiłam z pieczarkami, zawsze w chrzanowym sosie.
aginaa 06.11.2011 14:48
omg.... chyba bym nie przełkła ;p
ziutula
ziutula 05.11.2011 08:27
rzadko jem ale lubie ozorki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak