Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ananasowy de lux
5 jajek
8 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 szklanka cukru pudru plus kostka Kasi j.w
4 żółtka
sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka ananasa w zalewie
1 pomarańcza
2 mandarynki
2 kiwi
bita śmietana instant + 2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki żelatyny
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywna piane pod koniec ubijania dodajemy 6 łyżek cukru. Żółtka ubijamy z cukrem i powoli wlewamy do białek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy powoli i miksujemy na 1 programie miksera. Wylewamy gotowe ciasto do tortownicy 26 cm i pieczemy 30 minut w temp 180 stop.
Masa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody.
Żelatyne moczymy w 1/5 szklanki soku ananasowego. Ananasa ,pomarańczę kroimy w kostke. Margaryne Kasie rozcieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej ucieramy.
Dolewamy sężejaca galaretkę i namoczona żelatynę .Dokładamy pokrojone owoce, sok z cytryny i mieszamy już ją łyżką.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, wkładamy spowrotem do tortownicy , nasączamy pozostałym syropem ananasowym i przekładamy kremem. Wsadzamy na 30 minut do lodówki by masa zastygła.
W tym czasie rozrabiamy bitą śmiatanę instant w 150 ml mleka z dodatkiem żelatyny namoczonej w 4 łyżkach mleka. Wyciagamy torcik z lodówki smarujemy bita smietana i ozdabiamy kiwi ,plastrami ananasa i kawałkami mandarynki.