Babka orzechowa

Babka orzechowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • proszek do pieczenia łyżka

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    50 g
  • orzechy

    150 g
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    200 g
  • margaryna

    200 g
  • mąka ziemniaczana

    100 g
  • mąka pszenna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy obrać ze skórki i zmielić, rodzynki namoczyć i osączyć.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Margarynę utrzeć z żółtkami.
Do utartej masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Mieszając dodawać po łyżce mąkę. Na końcu dodać obsypane mąką orzechy i rodzynki.
Ciasto przełożyć do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

24.01.2011 16:28
następnym razem gdy upiekę wstawię fotę

SmacznaPyza

24.01.2011 10:54
zjadłabym kawałek takiej babeczki...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat