Sałatka z ostrym sosem

Sałatka z ostrym sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1 główka
  • pomidorki koktajlowe

    30 dkg
  • seler naciowy

    3 pędy
  • różnokolorowa papryka

    3 strąki
  • sos tabasco

    do smaku
  • oliwa

    4 łyżki
  • ocet balsamiczny

  • sól, pieprz, cukier

    do smaku
  • bazylia

    1 pęczek
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • salami

    10 (ostre)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Oczyść strąki papryki i pokrój w cienkie paseczki . Pomidorki potnij na połówki. Opłucz bazylię, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Oczyść pędy selera naciowego, pokrój w plasterki. Przygotuj sos: 2 łyżki octu balsamicznego utrzyj z odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodaj kilka kropelek tabasco oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj z oliwą. W dużej salaterce wymieszaj sałatę z pomidorami, papryką i selerem naciowym oraz listkami bazylii, skrop przygotowanym sosem. Sałatkę obłóż zwiniętym w różyczki plasterkami salami. Resztę sosu ustaw w sosjerce obok miski z sałatą. Sos możesz wzbogacić, dodając posiekaną cebulkę lub roztarty ząbek czosnku oraz łyżeczkę mielonego parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwona51

07.10.2011 15:10
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat