Jagodzianki.

Jagodzianki.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdży instant po 7g np. dr.Oetkera

    2 opk.
  • mąki pszennej

    75 dag
  • żółtka

    2 szt
  • cukru

    7 stołowych,czubatych łyżek
  • mleka

    1 szkl.
  • margaryny roztopionej i ostudzonej

    8-10 dag
  • jagód

    1,5 szkl.
  • cukru -do jagód

    5-6 łyżek
  • mąki ziemniaczanej

    3 łyżki
  • białka do posmarowania bułeczek

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże instant. Mleko podgrzać, tak aby było letnie nie za gorące. Do mąki wlać mleko, stopioną margarynę, dodać dwa żółtka, cukier i dokładnie zagnieść. Ciasto jest dość twarde, proszę się nie zrażać. Takie ma być, ew. można dolać odrobinkę mleka. Uformować kulę, rozpłaszczyć i pokroić na 4, każdą ćwiartkę znów na 4 i tak mamy 16 porcji. Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, lub rozwałkować. Nałożyć na środku łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi formując przy tym kształt bułeczki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, nie trzeba wówczas smarować tłuszczem. Ułożyć 8 bułeczek zostawiając między nimi sporo przestrzeni, aby miały gdzie podrosnąć. Piekarnik podgrzewamy do 170 stopni, ustawiamy termoobieg. Bułeczki posmarować białkiem, najwygodniej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika na ok.20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. W tym przepisie nie pisałam, że ciasto trzeba odstawić, aby wyrosło i tak właśnie je robiłam. Jak widać bułeczki wyrosły w trakcie pieczenia. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

17.06.2013 15:33
Mmm, aż się rozmarzyłam, uwielbiam jagodzianki:)

ajres

23.08.2012 21:17
pyszne wyszly mi

Goya

28.06.2012 12:35
super

maciek7

01.01.2012 17:08
pycha

Iwusia

02.11.2011 22:56
jagodzianki wyglądają wspaniale

iziona

31.08.2011 08:57
Wspaniałe i jak nadziane:)

barbara11561

22.05.2011 04:50
Bardzo pyszniutkie:)

jogobella23

02.05.2011 20:25
pycha

Kopiko1983

06.04.2011 21:08
Już mi ślinka cieknie... Mniam!!!

Sarenka

15.03.2011 19:15
Dawno nie jadlam, a bardzoje lubie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat