Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe muffiny z rodzynkami
Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać cukrem, dodać odrobinę ciepłego mleka i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawić.
W tym czasie przesiać mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko, miękkie masło, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli.
Dodać do składników rozczyn i wyrabiać na gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.
Wsypać rodzynki i wgnieść je w ciasto.
Przykryć i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy.
Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Piec babeczki w temp. 170 st C przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią.